vinařství Moravčíkova vína

Rodinné vinařství založil Ing. Vladislav Moravčík v r. 1993. V r. 2002 předal otec vinařství synům Vladislavovi a Miroslavovi, kteří mají mezi sebou rozdělen obchod, marketing a starost o vinice, ve sklepě hospodaří společně.

 

 

V posledních letech byly vysázeny další vinice a v současné době probíhá hospodaření in­tegrovaným způsobem na 12,5 hektarech, z toho 9,5 ha plodících. Specializace vi­nařství vychází plně z místních podmínek (všechna vína mají původ v katastru Horních Věstonic), takže celých 30 % odrůdové skladby spočívá na odrůdách Pálava a Ryzlink vlašský.

 

 

Široký sortiment celkem cca. 25 odrůd je založen na myšlence ukázat milovníkům vína, jak se jednotlivé odrůdy projevují na místním vápencovém podloží. Výroba probíhá šetrným rychlým zpracováním bez naležení, kolem 40 % produkce se připravuje s použitím selektovaných kvasinek, u zbytku určenému k delšímu ležení se využívá přirozených kvasinek.

 

 

Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená rok v klasických dubových sudech. Objem výroby se pohybuje kolem 70 000 lahví, cílová kapacita je připravena na 110 000 lahví.